Urmărește-ne pe Facebook
 • Despre noiSe spune că toamna se numără bobocii, însă noi preferăm să numărăm elevii și anii de activitate. În această toamnă Liceul Teoretic „Evrika” aniversează 30 de ani, este un liceu puternic cu profesori oneşti, elevi curajoşi, optimişti şi cu absolvenţi mîndri.

De-a lungul acestor ani liceul a ţinut piept tuturor încercărilor de a ne strivi din partea guvernării din stînga Nistrului, mereu umiliţi şi goniţi (vezi istoria), iată că am INVINS şi CONTINUĂM să activăm, să învăţăm în limba română.

Cu acest prilej administraţia liceului organizează un eveniment festiv care va avea loc pe data de 19 otombrie în incinta Casei de Cultură din oraş. Invitatul şi oaspetele acestui eveniment este solistul formaţiei Catharsis Ion Raţă.


Nu rata acest eveniment !
Vino şi tu cu noi !!

Ultimul sunet… Ultimul careu…
Azi absolvenţi sîntem şi noi…
E vesel, dar totodată e atît de greu,
Căci deacum ne despărţim de voi…

         În IMAGINI FOTO


ÎNSCRIEREA COPIILOR ÎN CLASA I-I
ÎN LICEUL TEORETIC "EVRIKA"


Şi-au lăsat treburile la o parte şi au curăţat malul rîului Nistru. De ziua Globala a Curaţeniei, elevii liceului s-au mobilizat şi au facut ordine prin preajma rîului Nistru. În IMAGINI FOTOScurt istoric. Motivația fondării.


Pentru noi, cetăţeni ai Republicii Moldova, locuitori din partea stîngă a Nistrului, şcoala naţională a fost, este şi va fi un imperativ al vremii.
De mulţi ani în or. Rîbniţa nu exista o şcoală pentru copii moldoveni din care motiv aceştea nu aveau posibilitate să vorbească corect în limba maternă.
Eram pe marginea prăpastiei, cînd puteam pierde limba şi puteam dispărea ca neam...
Singura soluţie a fost ca, la doleanţa părinţilor la 1 septembrie 1989, autorităţile locale să deschidă pentru 70 de copii moldoveni Școala Medie Incompletă nr.12 (din 1993- Școala Medie) în localul grădiniţei nr.13 din oraş.
Creşterea numărului de elevi punea în evidenţă problema localului. Odată cu separarea politicienilor de la Tiraspol, autorităţile locale şi-au format o atitudine negativă faţă de noi, neasigurîndu-ne condiţii de instruire, mai mult ca atît, facînd tot posibilul de a ne desfiinţa ca şcoală naţională. Astfel, pe parcursul acestor ani am schimbat mai multe sedii, pe care cu mare greu le obţineam de la administraţia locală:

 • 1989-1990– localul grădiniţei nr. 13;
 • 1990-1991 – închirierea localului şcolii internat în schimbul doi;
 • 1991-1992 – administraţia locală printr-o decizie ne-a pus la dispoziţie un bloc mic de studii (4 săli de clasă) pe str. Gagarin 14 ce nu satisfăcea necesităţilor şcolii;
 • 1992-2003
 • - localul ce ne aparţinea pe str. Gagarin -14;
  - închirierea spaţiilor în policlinica orăşenească;
  - grădiniţa nr. 13;
  - şcoala medie rusă nr. 2;
  - şcoala medie rusă nr. 11;
 • 2003-prezent- închirierea grădiniţei nr. 21 ce aparţine Uzinei Metalurgice

Intenţionat nu se creau condiţii de activitate, fiind mereu umiliţi şi goniţi. Un argument la aceste spuse mai e şi „războiul şcolilor" din vara anului 2004, în urma căruia am fost izgoniţi din sediul ce ne aparţinea, pe teritoriul căruia din bugetul de stat al Republicii Moldova, se construiau două blocuri de studii.
Acest act de vandalizm a fost însoţit de arestări, prigoniri ale părinţilor şi pedagogilor, avertizări la locul de muncă, dosare penale. Malul Nistrului şi păduricea din apropierea lui ne serveau ca loc unde ne întîlneam cu toţii, dar tot pe furiş. Primul sunet la 1 septembrie 2004 l-am întîlnit tot pe malul Nistrului ... Deşi pe data de 19 octombrie 2012 CEDO ne-a dat drept cauză nouă, condamnînd Federaţia Rusă de violarea dreptului la educaţie în limba română, nu ni s-a întors ce ne-a aparţinut.
Pe parcursul anilor au fost mai multe adresări către conducerea Republicii Moldova, OSCE, administrația de la Tiraspol de a reîntoarce sediul luat cu forța in anul 2004, cu părere de rău și pînă azi sîntem în așteptare... Conform Ordinului Ministerului Educaţiei al Republicii Moldova nr. 414 din 13 august 2003 Școala Medie de Cultură Generală nr.12 a fost reorganizată în Liceul Teoretic „Evrika”.


ECHIPA MANAGERIALĂ

ACTIVITĂŢI EXTRAŞCOLARE

BIBLIOTECA ŞCOLARĂ

ORAR

CONSILIUL ELEVILOR

PSIHOLOG ŞCOLAR

Contacteaza-ne

0037355521665